prima pagina | contact | evenimente


    medievale
    biserici de lemn din Maramures
BISERICI & FORTIFICATII din TRANSILVANIA BISERICI de LEMN din MARAMURES BISERICI PICTATE din BUCOVINA BISERICI de PIATRA din TARA HATEGULUI ORASE MEDIEVALE

BISERICI de LEMN din MARAMURES

 Barsana  
 Bogdan Voda  
 Botiza  
 Breb  
 Budesti Josani  
 Budesti Susani  
 Calinesti Susani  
 Cornesti  
 Cupseni  
 Desesti  
 Dragomiresti  
 Feresti  
 Glod  
 Harnicesti  
 Ieud Deal  
 Inau  
 Lapus  
 Manastirea  
 Oncesti  
 Plopis  
 Poienile de sub munte  
 Poienile Izei  
 Razoare  
 Rogoz  
 Rona de jos  
 Rozalea  
 Salistea de sus Buleni  
 Salistea de sus Nistoresti  
 Sarbi Josani  
 Sarbi Susani  
 Sat Sugatag  
 Sieu  
 Surdesti  
 Valea Stejarului  
Biserici de Lemn din Maramures

Bisericile de lemn din Maramures se disting între celelalte biserici de lemn din judetul Maramures si dintre bisericile de lemn din Transilvania, însa apartin aceleiasi mari familii de biserici de lemn românesti. Acestea se întâlnesc în vechiul Maramures, o regiune cu o identitate înca puternic definita de limitele sale geografice naturale. În aceste limite este necesar sa fie incluse si un numar de biserici aflate de cealalta parte a râului Tisa, din partea de nord, aflata astazi în Ucraina.
Biserici aflate pe lista patrimonului UNESCO:
Bisericile de lemn din Budesti Josani, Desesti, Bârsana, Poienile Izei si Ieud Deal se afla în Maramuresul istoric, cele de la Surdesti si Plopis sunt din vechea Tara a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situata în Tara Lapusului.
Împreuna, aceste 8 biserici de lemn reprezinta un ansamblu de exemple remarcabile de diverse solutii arhitecturale din diferite perioade si zone. Ele sunt înguste, dar înalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii. De aceea ele sunt expresia particularitatii locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul României.Budesti Josani   Barsana   Ieud Deal   Poienile Izei

Desesti   Surdesti   Plopis   Rogoz

Biserica Dragomiresti

Biserica Dragomiresti, jud. Maramures a fost construita in anul 1722. Incadrata tipologic bisericilor sala, cu un plan dreptunghiular, alungit spre est, biserica din Dragomiresti este edificata din cununi de barne, din lemn de brad, in conformitate cu specificul arhitecturii maramuresene.


sursa: Muzeul Satului .ro


FOTO © matei bruteanu | DESIGN © dan dumitrescu
Biserci Fortificate din Transilvania, Biserci de Lemn din Maramures, Biserci Pictate din Bucovina

home | contact | evenimente