prima pagina | contact | evenimente


    medievale
    orase medievale
BISERICI & FORTIFICATII din TRANSILVANIA BISERICI de LEMN din MARAMURES BISERICI PICTATE din BUCOVINA BISERICI de PIATRA din TARA HATEGULUI ORASE MEDIEVALE

ORASE MEDIEVALE

 ALBA IULIA  
 ARAD  
 BAIA MARE  
 BISTRITA  
 BRASOV  
 CLUJ NAPOCA  
 DUMBRAVENI  
 MEDIAS  
 ORADEA  
 ORASTIE  
 PIATRA NEAMT  
 SATU MARE  
 SEBES  
 SIBIU  
 SIGHISOARA  
 TARGU MURES  
 TIMISOARA  
Orase Medievale


Sighisoara   Timisoara   Sibiu  Evul mediu desemneaza o epoca istorica, cuprinsa intre antichitatea tarzie si epoca moderna.
Notiunea "evul mediu" deriva din limba latina (medium aevum) si provine din filologia umanista a Renasterii, unde definea sub forma media latinitas intervalul de timp cuprins intre imparatul roman Constantin cel Mare (307-337) si cel franc Carol cel Mare (768-814). Denumirea a fost preluata, incepand cu secolul al XVIII-lea, in literatura si in istoriografia occidentala, avand initial sensul peiorativ de evul mediu intunecat caracterizat prin, cruzimile inchizitiei cu arderea pe rug a vrajioarelor si ereticilor, o perioada de obscurantism, iadul fiind in picturi reprezentat ca un loc de groaza. Reabilitarea notiunii si includerea sa in circuitul stiintific se petrec abia in secolul al XIX-lea, in epoca romantismului, atunci cand evul mediu devine o perioada idealizata in literatura si in arta.
Cronologia evului mediu are o valoare prevalent orientativa, fiind disputata si in prezent in literatura istorica. In consecinta, reperele in functie de care este fixata cronologia evului mediu sunt variate. Aceasta epoca istorica cuprinde, intr-un sens general, perioada de timp scursa intre data caderii Imperiului Roman de Apus (anul 476) si data ocuparii de catre turci a Constantinopolului (1453), capitala Imperiului Bizantin. Limita superioara de datare a evului mediu este fixata uneori de Renastere, in secolele XIV-XV, iar alteori chiar de Revolutia franceza (1789-1794), atunci cand s-ar termina epoca feudala. Evul mediu constituie o sinteza intre antichitate si crestinism si reprezinta o perioada de mari transformari in plan politic, economic, cultural si social. Acest interval de timp este caracterizat de migratia popoarelor, de etnogeneza popoarelor europene si, in fine, de constituirea statelor feudale, care stau la baza Europei moderne.
 FESTIVALUL DE ARTA MEDIEVALA SIGHISOARA 2010
FESTIVALUL DE ARTA MEDIEVALA SIGHISOARA 2010

... s-a desfasurat intre 23-25 iulie. Din nou distractie, muzica, bere ...
FOTO matei bruteanu | DESIGN dan dumitrescu
Biserci Fortificate din Transilvania, Biserci de Lemn din Maramures, Biserci Pictate din Bucovina

home | contact | evenimente